Standwerkers

Standwerker, een beroep waar men niet zo maar inrolt. Het vak standwerken moet in je bloed zitten. Vele krijgen of leren dit van vader op zoon, een vriend, of een ware standwerk meester welke je meeneemt door het land en je zo de fijne kneepjes van het vak leert. Ook een standwerker dient hard te werken voor een redelijk inkomen, vroeg aanwezig te zijn op de markt en de juiste handel kunnen aanbieden welke meestal op dat moment gangbaar is. Er zijn ook standwerkers welke hun leven lang met 1 enkel artikel hun brood verdienen, deze zijn waarde meesters geworden in het presenteren van hun artikel. Een goed voorbeeld is bij deze de autopoets verkoper, groenteschaaf presentator, maar ook met de zo bekende leercrem, blikopener, of portemonnee verdient de specialist al vele jaren een belegde boterham op de markt.

Door een standwerker te zijn, dien je jezelf te onderscheiden van een zogenoemde stille kramer. De standwerker neemt dan ook een speciale plaats in op de markt en zowaar zijn er aparte standplaatsen voor hun gereserveerd. Dit moet ook wel omdat de goede standwerker een ware menselijke opstopping kan laten ontstaan, immers, een ieder wil graag de product presentatie van de standwerkers unieke artikel aanhoren.

Standwerker op de markt

Zeker een belangrijk onderdeel in het voldoen van de eis om als standwerker een goede presentatie te geven, is de marktmeester. Hij of zij zal uiteindelijk moeten beoordelen of de standwerker daadwerkelijk het eeuwen oude beroep naar behoren uitoefent. Constateert hij dat dit niet zo is, dan zal deze handelaar logischerwijs niet meer welkom zijn op deze markt. Zo houdt men het vak in ere en onderscheid men het koren van de kaft.

Het kan immers niet zo zijn dat deze handelaar een concurrent zal blijken voor zijn directe buurman, een stille kramer. Een standwerker mag dan ook niet wegen of meten, zijn handel in de vorm van reclame borden met prijs aanbieden is ook niet toegestaan.

Voor de echte standwerker is er dan ook geen recht voor de registratie van een vaste marktplaats, hiervoor kan hij geen rechten opbouwen. Daarentegen kan de standwerker zich door heel Holland verplaatsen en zo meeloten voor een standwerkplaats op elke markt waar men ruimte heeft voor dit top beroep.

De standwerker die vandaag de dag de markt bezoekt moet zich meestal rond een bepaalde tijd melden bij de marktmeester, meestal rond de klok van negenen maar daar er ook middag markten zijn, kan hij zich daar ook melden op het juiste tijdstip.

De marktmeester weet wie hij een standwerkplaats laat toekomen. Deze marktmeester heeft een bepaalde vorm van loting wat kan variëren van nummer loting tot het telefonisch aanmelden. Als de standwerker raak loot, mag hij / zij al naar gelang van de volgorde een plaats kiezen. Bij een grote markt met rond de 50 kramen zijn er meestal 4 tot 5 standwerk plaatsen.

Standwerker als topverkoper op de markt

De plaats die voor standwerkers zijn gereserveerd zijn meestal kop posities, wat inhoud dat er op een kruising van marktkramen een markt plaats voor de standwerker is. Een goede standwerker trekt een zee van volk om zich heen en moet het zeker niet de bedoeling zijn dat de standwerker een menselijke file laat ontstaan in een marktrij, dit zou grote hinder teweeg brengen bij zijn markt collega's. De standwerker heeft veel kennis van zijn artikel en met een dosis humor, een verrassende demonstratie en overtuigingskracht laat hij het publiek genieten van een wervelende standwerk show die enkel het beluisteren al meer dan waard is. Een goede standwerker heeft ook niet zoveel ruimte nodig, aan zijn typische kleurige markt parasol en uitklapbare tafel heeft hij meer dan genoeg.

Er zijn verschillende manieren om het standwerken uit te voeren, als hoogwerker waarbij men dan bloemen en planten vanaf de laadklep van de vrachtauto verkoopt, als zwemmer, die meestal vanaf de grond zijn waar aanbied, te denken valt dan aan een standwerker met speelgoed of een standwerker met reinigingsmiddel waarbij men demonstreert vanaf het tapijt en zeker niet de minste en misschien wel het meest toegepaste techniek, als demonstrateur.

De standwerker is een artiest en cabaretier op de markt.

Het standwerkvak kent ook veel nadelen, zo is het mogelijk dat de standwerker steeds buiten de loting valt en dus geen boterham kan verdienen. Door middel van zijn kennis van gemeentelijke markten kan hij dan wel, mocht hij een markt in de ochtend uitloten, op zoek gaan naar een middag markt in Nederland. Maar wat als je daar ook buiten de loting valt....

De standwerker dient goed op de hoogte te zijn van de dagelijks zaken die plaatsvinden en dient deze in zijn welsprekendheid op een leuke en gezellige manier uit zijn stand te brengen. Belangrijk is ook de val, dit is het moment waarbij de standwerker tot verkoop moet overgaan. Ook dient hij / zij mee te doen aan standwerkers concoursen, zo blijft hij bij de tijd, actueel en strijdvaardig. Zijn toespraak dient een tikkeltje luidruchtig te zijn maar ook ingetogen, zodat hij/zij veel bezoekers om zijn stand verzameld. Hierbij heeft hij/zij dan vervolgens het doel om de bezoekers te laten luisteren en uiteraard het aangeboden artikel te verkopen.