standwerkerconcoursen kampioenschappen

Henk Veldhuis Wedstrijd StandwerkenStandwerkers, de gangmakers op de diverse soorten markten! Standwerkers concoursen zijn, voor degene die dat nog niet weten, bijeenkomsten van standwerkers die hun producten aan de man proberen te brengen. Concoursen in de standwerkerwereld zijn de plek bij uitstek om het beroep volledig en naar behoren uit te voeren. Deze geven soms tevens de doorslag naar kwalificatie voor het Nederlands Kampioenschap Standwerken.

Concoursen worden onder andere georganiseerd in winkelcentra en verschillende soorten markten (weekmarkten, jaarmarkten, braderieën, paardenmarkten enz.). Voor betreffende locaties betekent dit dat het bezoekersaantallen flink zal stijgen wat natuurlijk ten voordelen is voor betrokken partijen.

Tijdens een concours proberen de standwerkers hun uiterste best te doen om de mooiste, leukste, grappigste etc. presentatie te geven om zodoende zoveel mogelijk producten proberen te verkopen. Iedere standwerker gebruikt hiervoor zijn eigen methode. Een aantal methodes zij 'zwemmer' of 'grondwerker'. Verder werken de standwerkers met al hun toebehoren zoals aluminium tafel, bonte parasol en verkoop vanuit de vrije hand.

Er zijn meerdere organisaties op het gebied van het organiseren van standwerkconcoursen en culturele markten in Nederland. Is er een concours of culturele markt bij u in de buurt, mis dit unieke standwerk / markt evenement dan zeer zeker niet.

Nederlands kampioenschap

Henk VeldhuisHet vak standwerken in Nederland heeft eens per jaar een echt hoogtepunt, dan komen alle top standwerkers uit het land bij elkaar om een ware competitie te bewerkstelligen om als hoogtepunt de kampioensbeker naar huis mee te nemen. De organisatie is in handen van de afdeling standwerkers van het CVAH. De plaats waar dit gebeurt is meestal speciaal hierop ingesteld, er moeten immers 1000-den bezoekers langs de parasols van de standwerkers komen om een kijkje te nemen op de stand van de standwerker en om naar het unieke product presentatie van deze markt artiesten te luisteren. Het opbouwen van de stand is ook een specialisme, immers etaleren doet verkopen en dit geldt zeker voor de zo beroemde standwerkers. Met hun bonte en kleurige parasol en handige aluminium uitklaptafeltjes zijn zij zeer herkenbaar op de Hollandse markten!

Voordat er daadwerkelijk standwerk actie ondernomen kan worden heeft er al heel veel werk plaatsgevonden achter de schermen. Vergeet niet dat een werkdag voor de standwerker al vroeg begint, zoniet is de standwerker er al een dag voor zijn gang naar de markt ermee bezig. De demonstratie van het standwerk product dient tot in de kleine puntjes in orde te zijn. De werktijd voor de standwerker is soms wel 16 uur per dag. Voor een stand moet de standwerker zonodig ver rijden, een bezoek aan een markt in een ander deel van Nederland is zeker geen uitzondering. Dit maakt de standwerker een meester in het standwerk vak. Hierdoor doet de standwerker een zee van ervaring op en kan zodoende zich melden voor deelname aan het Nederlands kampioenschap standwerken.

 

CVAH afdeling standwerkers

Er zijn meerder organisaties actief welke zich bezig houden met het organiseren van standwerkers concoursen. De afdeling standwerkers van het CVAH telt nog ruim 100 standwerkers die actief zijn in Nederland op de markt. Men mag aan het Nederlands kampioenschap meedoen, als men deelneemt aan concoursen en via die concoursen kan men zich kwalificeren voor deelname. Men moet dan diverse malen deel hebben genomen aan de door de Stibesta georganiseerde concoursen. Door zich te kwalificeren kan men dus Nederlands kampioen worden. Voor veel standwerkers is dit de ultieme uitdaging en de slagroom op de taart. De Nederlands kampioen mag zich ook verheugen in de interesse van de landelijke media en wat zeker zo belangrijk is, het Nederlands bedrijfsleven.

Al vroeg in de ochtend dienen de standwerkers aanwezig te zijn op de markt en zal er, door middel van een eerlijke loting, een plaats aangewezen worden. De juiste standwerk plaats is ook wel van belang alhoewel een goede standwerker overal geplaatst kan worden. Hij of zij zal toch wel, door middel van de nodige opgedane ervaring, een groot publiek rondom de stand creëren en is het zelfs beter als de betere standwerkers een wat ruimere plaats krijgen daar de standwerker anders voor een grote opstopping kan gaan zorgen.

Om een echte grote standwerker te worden is meer nodig dan alleen het vak te beheersen, het standwerken moet gewoon in je bloed zitten. Veel winnaars hebben al de beker mee naar huis mogen nemen, de standwerkers top doen hun best om kampioen te worden.

Voor de nieuwkomers is het een ware slag en zeker niet makkelijk om mee te dingen naar de top van Nederlandse standwerkers. Let wel, door een soms wel 20 jarige, en vaak zelfs langere, ervaring weet de echte standwerker precies wat er van hem verwacht wordt. Vaak zijn er top standwerkers welke al diverse malen het kampioenschap op hun naam hebben gezet.

Men kan spreken van legendes, om zo’n kampioenschap meerdere keren op naam te zetten is echt een prestatie op zich. Standwerken, zeker geen uitstervend vak, wel een vak met de juiste instelling, mentaliteit en inspiratie!